WOII

Op vrijdag 10 mei 1940 brak in Nederland de Tweede Wereldoorlog uit. Op die 10e mei viel het Duitse leger Nederland binnen. In Pekela kreeg een kleine groep Nederlandse soldaten de opdracht de bruggen op te blazen, om zo de opmars van de Duitsers tegen te houden. Het heeft niet geholpen. 

De Joodse gemeenschap is ook in Pekela zwaar getroffen. Tientallen families werden weggevoerd en kwamen via kamp Westerbork in de Duitse vernietigingskampen terecht.

De april/mei stakingen in 1943 gingen aan Pekela niet voorbij. In Pekela werd gestaakt, behalve op het gemeentehuis van Nieuwe Pekela waar NSB-burgemeester Heeg de ambtenaren had verboden te staken. Een grote groep Pekelders verzamelden zich bij het gemeentehuis. Men joeg de ambtenaren naar buiten en gooide de burgemeester in het Pekelderdiep. Hij mocht er pas uit toen hij 'Oranje Boven' had geroepen. De Duitsers wilden wraak nemen en een groep Pekelders doodschieten bij het gemeentehuis. Burgemeester Heeg kon dit voorkomen, maar toch werden tientallen Pekelders opgepakt en overgebracht naar concentratiekamp Vught.

Op 13 en 14 april 1945 werden Boven, Nieuwe en Oude Pekela bevrijd. De oorlog was voorbij.

 

Meewerkende scholen:

Copyright (c) 2012 Ons Pekela