Met karton de ruimte in

Doelgroep

Het project is bedoeld voor de leerlingen van groep 5/6 (kleine vouwstenen) en 7/8 (grote vouwstenen).


Inhoud

Deze workshop begint met een inleiding over het landschap en de bewoners van de Veenkoloniën, die sterk beïnvloed zijn door de geschiedenis van de kartonindustrie. Na dit geschiedenislesje gaan we 'bouwen aan een toekomst voor karton'. Dat doen we met behulp van vouwstenen. Vouwstenen zijn strookjes karton waarmee je constructies kunt bouwen naar eigen fantasie. In de toekomst zullen er veel nieuwe toepassingen bedacht moeten worden om de kartonfabrieken draaiende te houden. In de les gaan de leerlingen met de kleine vouwstenen een futuristische stad bouwen. De gebouwen of andere objecten die in de stad thuishoren worden individueel gebouwd maar aan het einde van de les worden alle werkstukken gecombineerd tot een echte stad. Van de stad worden foto's gemaakt in verschillend perspectief. Wanneer er met grote vouwstenen wordt gewerkt zullen groepen leerlingen samenwerken aan enkele gebouwen. Deze gebouwen kunnen groter worden dan de leerlingen zelf.

Activiteiten in de school

De leerlingen bekijken tijdens de voorbereidende activiteit een presentatie over de geschiedenis van de kartonindustrie in de Veenkoloniën. Vervolgens kijken ze naar een website met voorbeelden van markante architectuur waarna ze gebouwen gaan construeren met de vouwstenen die worden beplakt met uit gekleurd papier geknipte vormen. Ten slotte worden alle resultaten gecombineerd tot een futuristische stad.

Overige activiteiten

Vooraf: De leerkracht kan met de leerlingen een kartonfabriek bezoeken. 
Nadien: De leerkracht kan de leerlingen een achtergrond laten schilderen en de stad laten inrichten met (zelfgemaakte) poppen, auto's, etc. en vervolgens inspelen op aspecten van Wereldoriëntatie zoals: schaal, plattegrond, thema stad en omgeving.


Erfgoededucatie

De leerlingen ontdekken dat hun omgeving is gevormd door de ontvening en de industriële revolutie waaronder met name de kartonindustrie. Vele leerlingen komen erachter dat hun voorouders hebben bijgedragen aan datgene wat er tot stand is gekomen en dat zij - als nieuwe generatie - weer vooruit moeten denken om de toekomst veilig te stellen.


Inbreng ouders

Gesprekken voeren met familie en kennissen over hun relatie tot de kartonindustrie.

ICT-gebruik

Gebruik van digibord is noodzakelijk. De leerlingen gaan foto's en filmpjes maken van de stad met een digitale camera. Deze foto's worden geëxposeerd op de website van de school.


Praktische informatie

Tijdsduur Inleiding 30 minuten, verwerking van het thema 90 minuten
Thema Karton, industriële revolutie, omgeving, cultureel erfgoed
Kerndoelen 1, 32, 37, 44, 54, 55
Periode Hele jaar
Aanvragen Egbert Pikkemaat (beroepskunstenaar in de klas), egbert@3dmail.nl
Contact Egbert Pikkemaat, egbert@3dmail.nl 
Adres: Asingastraat 3, 9716 EK Groningen
Lesmateriaal uitleenegbert@vouwstenen.nl egbert@3dmail.nl
   
   

 

 

Meewerkende scholen:

Copyright (c) 2012 Ons Pekela