Kwartet in de kerk

Doelgroep

Het project Kwartet in de kerk is bedoeld voor de leerlingen van groep 5 en 6.


Inhoud

De klas bezoekt de Willibrorduskerk in de gemeente Pekela. De leerlingen bekijken de kerk aan de hand van de kijkwijzer uit het lespakket. Tijdens het bezoek vullen ze alle vragen in. Vervolgens gaan de leerlingen aan de slag met de voorbereidingen voor het maken van het kwartetspel. Ze maken schetsen (of foto’s) van dingen die passen bij de categorieën die u vindt in het lespakket. Op school werken de leerlingen de schetsen uit die ze in de kerk hebben gemaakt. In de klas maken ze een kwartetspel. Aan het einde van de les kunnen de leerlingen met hun zelfgemaakte kerkenkwartet spelen.

Met het project Kwartet in de kerk maken kinderen op speelse wijze kennis met oude kerken. Ze leren kijken naar dit interessante erfgoed, dat in hun eigen omgeving te vinden is. Het lespakket omvat een kijkwijzer voor het bezoek aan de kerk en een handleiding bij het maken van een kwartetspel. Tevens is een docentenhandleiding en achtergrondinformatie beschikbaar.

Activiteiten op locatie

Bezoek aan de kerk, invullen kijkblad en maken van schetsen voor het kwartet.

Activiteiten op school

Verwerken van de gemaakte schetsen en maken van een kwartetspel.


Erfgoededucatie

De leerlingen van groep 5 en 6 maken kennis met het religieuze erfgoed in hun omgeving door middel van een bezoek aan de kerk in het eigen dorp. Door actief aan de slag te gaan met het aangeboden materiaal leren ze hoe kerken er van binnen en van buiten uitzien.


Inbreng ouders

Indien de leerkracht er prijs op stelt, kunnen er ouders worden betrokken bij de excursie.


ICT-gebruik

Bij het project hoort digitaal materiaal: een USB-stick met daarop achtergrondinformatie over de kerk, contactgegevens van de beheerder, en enkele foto’s van de kerk. Op de website van de Stichting Oude Groninger Kerken is meer achtergrondinformatie te vinden bij de knoppen ‘Onderwijs’ en ‘Kerken digitaal’.

Welke kerk kunt u bezoeken in de gemeente Pekela?

De Willibrorduskerk in Oude Pekela. U kunt eventuele vragen voorleggen aan Agmar van Rijn, medewerker educatie van de Stichting Oude Groninger Kerken: vanrijn@groningerkerken.nl of (050)312 35 69.


Praktische informatie

Tijdsduur 1,5 uur op locatie, 2 uur in de klas
Thema Oude kerken
Kerndoelen 37, 51 en 56
Periode Hele jaar
Aandachtspunten  Om een kerk te bezoeken en van binnen te bekijken wordt een afspraak gemaakt met de beheerder. Deze afspraak maakt u als leerkracht of cultuurcoördinator zelf, met behulp van de aangeleverde contactgegevens.
Aanvragen

De materialen kunnen worden aangevraagd bij de Stichting Oude Groninger Kerken e. vanrijn@groningerkerken.nl of t. (050) 312 35 69.

Contact

Op de bijgeleverde USB-stick vindt u contactgegevens van de kerk. Mocht u er toch niet uit komen, stuur dan een berichtje naar Agmar van Rijn, vanrijn@groningerkerken.nl. Zie ook www.groningerkerken.nl

   
Meewerkende scholen:

Copyright (c) 2012 Ons Pekela