Het nieuwe

Inhoud
Het nieuwe oude huis is een lesbrief met vijf uitgewerkte lessen rondom het thema huizen/architectuur. Het startpunt van de verschillende activiteiten is een verhaal over Olifant en Giraf die willen samenwonen en op zoek moeten naar een huis dat voor hen beiden geschikt is. Omdat ze zo’n huis niet kunnen vinden, bouwen ze het uiteindelijk zelf.

Het pakket Het nieuwe oude huis bestaat uit:

  • Een prentenboek
  • Een lesbrief met vier uitgewerkte lessen
  • Een leskist met materialen voor gebruik in de klas

Activiteiten in de school
De leerlingen luisteren naar een verhaal, ze werken met materialen uit de leskist en ze ontwerpen en bouwen een huis voor Olifant en Giraf.

Activiteiten op locatie
De leerlingen maken een wandeling in de buurt van de school en bekijken aan de hand van een kijkopdracht verschillende (historische) gebouwen in hun eigen omgeving.

Overige activiteiten
Naar eigen inzicht van de leerkracht, in de lesbrief zijn suggesties voor extra activiteiten opgenomen. De lesbrief heeft raakvlakken met het ankerpunt De verhuizing van Eend (thema verhuizen) uit de methode Schatkist (Uitgeverij Zwijsen).


Erfgoededucatie
In de lesbrief Het nieuwe oude huis staat de verandering van de eigen omgeving door de tijd centraal. Via het prentenboek komen de leerlingen in aanraking met verschillende bijzondere gebouwen uit hun eigen omgeving zoals een kerk, een brugwachtershuisje en een molen. De leerlingen ontdekken waar de gebouwen oorspronkelijk voor bedoeld waren en hoe ze nu worden gebruikt (bijvoorbeeld als kantoor, woning of winkel). Ze denken na over de aspecten die zij zelf belangrijk vinden in hun omgeving. Wat ze willen behouden en wat ze kwijt zouden willen. Via het prentenboek ervaren de kinderen dat iedereen een plek kiest om te wonen/werken die bij hem of haar het beste past. Om zo’n plek te krijgen kun je verhuizen maar je kunt ook je omgeving aanpassen aan je eigen wensen.


Inbreng ouders
Eventueel als extra begeleiding tijdens de wandeling in de eigen buurt.

ICT-gebruik
Bij de lesbrief horen twee diapresentaties (in PowerPoint). Filmpjes en websites waar in de lessen naar wordt verwezen zijn te vinden via de Yurlspagina kvs-educatieveprojecten.yurls.net.


Praktische informatie

Tijdsduur De lessen in de klas duren ongeveer een uur, de wandeling ongeveer 45 minuten
Thema Huizen/architectuur 
Kerndoelen    1,12, 23, 44, 51, 54, 55, 56
Periode Hele jaar door
Contact De leskist met materialen, prentenboek en lesbrief is af te halen bij de bibliotheek, Jolanda Robben e. j.robben@biblionetgroningen.nl t. (0598) 69 77 19
   

 

Meewerkende scholen:

Copyright (c) 2012 Ons Pekela